Boating Dream van Bente Aust: Een afgelegen paradijsje boven de poolcirkel

Zelfs in het kleinste en meest afgelegen plaatsje kunnen mensen grote dromen hebben. In het Noorse Langfjordnes, zo'n 500 km boven de poolcirkel, verwezenlijkt Bente Aust haar droom. Voor verbinding met de rest van de wereld is ze aangewezen op haar boot Targa 30, die wordt aangedreven door een Volvo Penta D6-400/DPH.

Bente Aust kijkt uit over de oceaan

Naast Bente en haar man Tore wonen in Langfjordnes nog slechts zes andere mensen. De kleine gemeenschap in de Noorse provincie Finnmark bevindt zich met recht in de 'middle of nowhere'. De plaats wordt omringd door de uitgestrekte Noordelijke IJszee en de bergen, en er is geen wegverbinding met de rest van de wereld. Het is een bijna onbewoonde plek. Bente kan hier alleen wonen met een boot en een motor waarop ze kan vertrouwen.

"Ik voel me veilig als ik de boot heb. Het maakt mij niet uit of het stormt of sneeuwt. Ik kan deze boot en de motor voor honderd procent vertrouwen", zegt Bente.

 

Bente en Tore meren de boot af

In de weekeinden woont Bentes man Tore bij haar in Langfjordnes, maar vaak is ze alleen wanneer hij in de stad werkt.

Ze heeft ook haar jeugdjaren doorgebracht in Langfjordnes en leerde op haar vijfde al haar eigen boot te besturen.

"Het was geweldig om als kind hier te wonen, omdat we de zee op konden gaan, een boot hadden en zo. Maar als tiener wilde ik maar wat graag hier weg."

"De motor is mijn beste maatje"

Er is geen wegverbinding, dus is Bente volledig afhankelijk van haar Targa 30 met Volvo Penta motor om levensmiddelen te halen, vrienden te bezoeken of de weg te bereiken die naar de stad leidt.

Dertig jaar leidde ze een ander leven in de stad, met lange werkdagen en frequente reizen over de hele wereld. Maar na verloop van tijd plaatste Bente vraagtekens bij het stressvolle leven dat ze leefde, en het idee dat Langfjordnes misschien toch wel de plek voor haar zou zijn, begon te groeien.

"Ik heb veel gereisd en dat vond ik leuk, hoe groter de stad, hoe beter. Ik hou van mensen, eten, de verschillende geuren, alles gewoon. Maar Langfjordnes is heel speciaal. Het is puur, authentiek. Ik hou van de natuur, de rust, de stilte."

In Langfjordnes kan Bente haar dagen naar eigen inzicht indelen. Dankzij een internetverbinding kan ze haar kantoorwerk op afstand doen en veel tijd buiten doorbrengen. Het leven boven de poolcirkel brengt een unieke ervaring met zich mee, met niet alleen de middernachtzon maar ook de poolnacht. In de zomer gaat de zon nooit onder, terwijl Bente en haar mededorpsbewoners in de winter de zon twee maanden lang helemaal niet zien.

 

Het huis van Bente en Tore

In het huis waar Bente en Tore wonen, was vroeger de winkel van Bentes moeder en Bente is in hetzelfde huis opgegroeid.

"Mijn zoons wonen nog steeds in de stad en dachten in het begin dat ik een beetje gek was geworden. Ze zeiden, 'je komt wel weer terug na de eerste winterstorm', maar ze hadden het mis," lacht Bente.

In de winter kan het best lastig zijn zo afgesloten van de beschaving. Bente is dan volledig afhankelijk van haar boot om levensmiddelen te halen, vrienden te bezoeken of de weg te bereiken die naar de stad leidt.

"Als ik bij vrienden op bezoek ben geweest en 's avonds laat bij slecht weer terugrijd, vind ik het wel eens beangstigend dat iedereen slaapt en ik helemaal alleen ben. Maar je moet op de boot vertrouwen, de boot is het allerbelangrijkste," zegt Bente.

 

Kaart met Langfjordnes

Het wordt omringd door de oceaan en de bergen. Van Langfjordnes is het 25 kilometer naar de dichtstbijzijnde weg.

Bente Aust

Boating Dream van Bente Aust

Leven op 500 km boven de poolcirkel

Na vele wereldreizen vond Bente Aust haar paradijsje in het afgelegen Langfjordnes in Noord-Noorwegen. Voor de 25 km naar de dichtstbijzijnde weg moet ze kunnen vertrouwen op haar boot om haar te verbinden met de rest van de wereld.

Dit zijn dromen over boten

Dit is

Boating dreams

Dromen over boten zijn net zo verschillend als mensen – en dat willen we laten zien. In de filmserie Boating Dreams maken we kennis met verschillende mensen die hun dromen over boten en het leven op zee delen. Houd de volgende afleveringen in de gaten!

Gerelateerd nieuws