Boating Dream van Halit Yukay: Van schetsen in schoolboeken tot zijn eigen jachtmerk

Al op zesjarige leeftijd ontwierp hij zijn eerste boot, als een schets in zijn schoolboeken. Nu is de 37-jarige Halit Yukay eigenaar en ontwerper van zijn eigen jachtmerk Mazu Yachts.

Halit Yukay wist niet dat zijn schetsen zouden leiden tot zijn eigen scheepswerf en dat hij vele jaren later zijn eigen jachten zou ontwerpen.

Het merk Mazu Yachts ging van start op basis van een van zijn tekeningen, en Halit Yukay had vanaf het begin een duidelijke visie op het type jacht dat hij wilde ontwerpen.

"Ik ontwierp mijn eerste project, een boot van 58 voet, en had het geluk dat ik de boot van die eerste tekening kon verkopen. Zo is het allemaal begonnen", zegt hij.

"Ik heb vanaf het begin gekozen voor Volvo Penta"

Een samenwerking die al acht jaar bestaat: lees waarom Halit Yukay de Volvo Penta IPS als het perfecte systeem voor zijn jachten beschouwt.

Volvo Penta IPS voor motorjachten

Het Turkse Mazu Yachts heeft momenteel een assortiment met vijf jachtmodellen, met de Mazu 82 als de nieuwste mijlpaal. Deze boot van 82 voet wordt aangedreven door een Volvo Penta IPS 1200 installatie en is de eerste Mazu in de categorie met superjachten.

"Dit is een mijlpaal voor onze scheepswerf omdat het een vlaggenschip is en een zeer unieke boot voor zijn grootte. We zijn erg enthousiast," zegt Halit.

 

Mazu-jacht

Mazu Yachts wil niet concurreren met grotere jachtmerken, maar iets anders aanbieden. "Niet iedereen hoeft onze boten leuk te vinden", zegt Halit.

Vanaf de vroege visie van Halit tot aan het assortiment dat het merk vandaag de dag produceert, heeft Volvo Penta IPS steeds een belangrijke rol gespeeld.

"Ik vind het heel belangrijk dat het systeem gebruiksvriendelijk is. Dat is voor mij als botenbouwer het belangrijkst. Bovendien is het erg stil, zuinig en zeer krachtig", zegt Halit.

Het geeft een groot gevoel van vrijheid om je eigen baas te zijn, zegt Halit Yukay. "Wat ik ontwerp, kan ik ook bouwen."

Zijn belangstelling voor boten kwam niet alleen voort uit alle zeilbladen die zijn vader kocht, maar ook uit de zomers die de familie op de boot doorbracht.

"Ik ben graag op zee. Ik hou van varen en ik heb mijn hele leven al gezeild. Mijn grootvader had een boot en mijn vader had een boot, dus brachten we alle zomers en soms zelfs de winters al zeilend door," vertelt Halit.

Voor hem is zijn eigen ervaring met het leven aan boord essentieel om als ontwerper goed werk te kunnen leveren.

"Het is een moeilijke klus en een complex bouwproces. Wat het voor mij de moeite waard maakt, is het heerlijke gevoel bij de eerste proefvaart en wanneer je de boot te water laat. Dan is alle vermoeidheid verdwenen."

De prachtige stad Istanbul is een grote inspiratiebron voor Halit Yukay vanwege de nabijheid van het water.

Boating Dreams

Meer afleveringen

De boating dream van de gebroeders Mareco: Een passie die in de familie zit

De Zweedse broers Conny, Jimmy en Billy delen hun passie voor boten en varen, en kozen alle drie voor een loopbaan als scheepsmonteur. Nu hebben ze samen een succesvolle scheepswerf aan de rand van Stockholm.

...

De boating dream van de familie Osse: Je eigen boot bouwen - waarom niet?

Hoe zou het zijn om je eigen boot van 30 voet helemaal zelf te bouwen? De familie Osse in Barueri bij São Paulo in Brazilië beleeft hun 'boating dream' met zweten en hard werken: ze bouwen zelf hun droomboot, die hen ooit helemaal naar Alaska zal ...

Boating Dream van Bente Aust: Een afgelegen paradijsje boven de poolcirkel

Zelfs in het kleinste en meest afgelegen plaatsje kunnen mensen grote dromen hebben. In het Noorse Langfjordnes, zo'n 500 km boven de poolcirkel, verwezenlijkt Bente Aust haar droom. Voor verbinding met de rest van de wereld is ze aangewezen op ...