Boating Dream van Bernard Deguy: Reizen langs de routes van de Vikingen

De Franse zeelegende Bernard Deguy koestert al jarenlang een droom: reizen in het voetspoor van de Vikingen. Nu wordt deze droom werkelijkheid. In het voorjaar van 2018 zeilt de 79-jarige Bernhard van Zweden via de Britse eilanden naar Frankrijk over een afstand van 2.100 zeemijlen.
Article_portrait_1860x1050

Van de 8e tot 11e eeuw doorkruisten de vloten met Vikingboten de zeeën en rivieren van heel Europa. Hun expedities voerden hen van hun thuishavens in Scandinavië helemaal naar de Middellandse Zee, Noord-Afrika, Centraal-Azië en de eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan. Uit overblijfselen blijkt zelfs dat Vikingen ook de oostkust van Noord-Amerika hebben bezocht.

“Ik heb altijd een passie gehad voor de Vikingen. Het waren echte zeevaarders en de eerste geweldige navigators van Europa. Zo kwam ik op het idee om de route van de Vikingen te volgen”, zegt Bernard Deguy.

Bernard weet waarover hij het heeft. Hij is 32 keer de Atlantische Oceaan overgestoken, heeft deelgenomen aan twee Whitbread Around the World-wedstrijden en is een aantal jaar kapitein geweest voor de legendarische ontdekker Jacques-Yves Cousteau. Het lijkt wel of er bij de 79-jarige Bernard zelf een flinke hoeveelheid Vikingbloed door de aderen stroomt. 

 

Bernard Deguy aan boord van de Neptune in 1977 tijdens de Whitbread Around the World Race

In de Whitbread Around the World Race van 1977 was Bernard Deguy kapitein aan boord van de Neptune. Bernard en zijn bemanning eindigden op de 8e plaats.

De Loxo 32 in het dok in Göteborg

Begin mei verlieten Bernard Deguy en Gilles Poirier de haven van Göteborg in Zweden, in hun Loxo 32-motorboten.

“Ik heb altijd veel gereisd, als kind ook al. Mijn hele leven staat in het teken van ontdekkingen en avonturen. Ik ben altijd onderweg.”

Van mei tot begin juli zeilt Bernard van Göteborg in Zweden naar Sainte Marine in Frankrijk. Hij neemt eerst de noordelijke route naar Noorwegen en steekt dan de Noordzee over naar de Shetlandeilanden. Vandaar zet hij zijn reis voort via de Scilly-eilanden naar de eindbestemming in Frankrijk.

Net als de Vikingen volgt Bernard zoveel mogelijk de kustlijn en gaat hij elke nacht voor anker. Zijn Loxo 32-boot heeft een maximale diepgang van slechts 0,7 meter en is daardoor zeer geschikt voor de ondiepe kustwateren.

“Ik heb deze boot een jaar geleden ontdekt. Het concept lijkt sterkt op dat van een zeilboot. Je kunt aan boord verblijven zonder dat je veel nodig hebt. Maar de constructie past bij mijn wensen voor zuinigheid en veiligheid. Het is een geweldige boot.”

 

De Vikingroute van Zweden, via Groot-Brittannië naar Frankrijk

Op hun reis van 2.100 zeemijl volgen ze de klassieke Vikingroutes van Zweden naar Frankrijk.

Voor het welslagen van deze reis was het brandstofverbruik een cruciale factor. Bij een kruissnelheid van 12 knopen verbruikt de Volvo Penta D2-75 motor in Bernards boot slechts 0,5 liter brandstof per zeemijl. Bernard wordt op zijn reis vergezeld door zijn vriend Gilles Poirier. Die bestuurt een tweede Loxo 32-boot die is uitgerust met twee Volvo Penta D1-30 motoren.

“Deze motoren zijn erg zuinig en verbruiken bijna niets. Op de 140 zeemijl van onze eerste etappe tussen Göteborg en Oslo hebben we nog niet eens de helft van de brandstof verbruikt”, vertelt Bernard.

Hij zegt van zichzelf dat hij altijd op zoek is naar echte vrijheid in het leven. Als je kijkt naar alle zeereizen die Bernard in de loop der jaren heeft gemaakt, inclusief de huidige reis van Zweden naar Frankrijk, kun je zeker stellen dat zijn leven is doordrenkt van deze filosofie van vrijheid.

 “Ik ben 79, ik kan niet wachten. Ik moet dit doen voor mijn dood”, zegt Bernard met een grote glimlach op zijn gezicht.

De reis
Startpunt: Göteborg, Zweden.
Eindbestemming: Sainte Marine, Frankrijk.
Tijd van de reis: Begin mei tot juli 2018.
Route: Göteborg, Oslo, Bergen, Shetlandeilanden, Orkney-eilanden, Oban (Schotland), Scilly-eilanden, Normandië, Bretagne, Sainte Marine.
Totale afstand: 2.100 zeemijl.
Langste afstand op open zee: 400 zeemijl tussen Oban en de Scilly-eilanden.
De Loxo 32
Lengte: 9,50 m
Max. breedte:  2,55 m
Geringe waterverplaatsing: 1650 kg (één motor)/1750 kg (twee motoren)
Diepgang:  0,70 m
Brandstofcapaciteit: 150 liter
Watercapaciteit:  150 liter
Kruissnelheid: 10-12 knopen
Max. snelheid:  17 knopen
Bernard Deguy

Boating Dream van Bernard Deguy

Reizen langs de routes van de Vikingen

De 79-jarige zeelegende Bernard Deguy is bezig aan een historische reis. Hij volgt het spoor van de Vikingen over 2.100 zeemijlen.

Dit zijn dromen over boten

Dit is

Boating dreams

Dromen over boten zijn net zo verschillend als mensen – en dat willen we laten zien. In de filmserie Boating Dreams maken we kennis met verschillende mensen die hun dromen over boten en het leven op zee delen. Houd de volgende afleveringen in de gaten!