De Boating Dream van Åse en Robert: Zeilen brengt de familie bijeen

Met hun Hallberg-Rassy 412-zeiljacht houden Åse Lund en Robert Laigar de familietraditie van zeezeilen in stand zoals hun vader hen dat heeft bijgebracht. Åse en Robert worden geïnspireerd door de nabijheid van de prachtige westkust en de maritieme traditie van hun familie in Estland. Zo delen zij hun boating dream.
Åse en Robert op hun Hallberg-Rassy 412

De Zweedse westkust is beroemd om zijn prachtige archipel. Ruim 8.000 eilanden, rotsige scheren en voormalige vissersdorpjes maken dit een uniek landschap om te zeilen. Voor Åse en Robert, in het dagelijks leven programmamanager en makelaar, was dit altijd al de favoriete plek om hun vrije tijd door te brengen.

“Het begon allemaal in 1974, toen onze vader Ulo een romp kocht en die neerzette in de achtertuin van ons huis in Göteborg”, legt Robert uit.

In de jaren daarna bouwde Ulo het complete interieur van de boot. Nadat de boot te water was gelaten, werd de scherenkust de nieuwe achtertuin van het gezin. Maar de zee en zeilen waren al eerder traditie in de familie. De ouders van Ulo zijn afkomstig uit Estland. Zij vluchtten in de Tweede Wereldoorlog door de Oostzee over te steken in een klein bootje.

 

Oude foto van Ulo in zijn boot

Ulo overleed in 1999. Åse en Robert houden de familietraditie van zeezeilen in ere.

Åse en Robert aan boord van hun boot Elvine

De Elvine is in de zomer de ontmoetingsplaats van de familie op verschillende fraaie locaties langs de Zweedse kust.

Het gezin Lund: Åse, echtgenoot Jan en de kinderen Alma en Albert, hadden verschillende motorboten gehad voordat ze hun eerste Hallberg-Rassy 34 kochten in 2012. Robert, zijn vrouw Maria en hun zonen Hugo en Joel waren in het bezit van twee Hallberg Rassy’s, een 29 en 310, voordat het idee van een gezamenlijke boot voor beide gezinnen ontstond.

“We volgden dezelfde routes, deden dezelfde havens aan en hadden soortgelijke boten. Waarom maken we er niet één route, één haven en één boot van?”, zegt Åse.

In het voorjaar van 2016 werd besloten om gezamenlijk een Hallberg-Rassy 412 te kopen. Åse en Robert brachten hun eigen ontwerpaanpassingen aan zodat die voldeed aan hun wensen. De binnenruimte moest groot genoeg zijn om met acht gezinsleden aan boord te verblijven voor een weekendje zeilen.

Elke Hallberg-Rassy wordt met de hand gemaakt en de families volgden opgetogen de bouw van de boot; dit keer niet in de achtertuin maar op Hallberg-Rassy’s scheepswerf in Ellös. In het voorjaar van 2017 was de Elvine klaar om te water te worden gelaten.

De Hallberg-Rassy 412 met Volvo Penta IPS

Åse en Robert leggen de meeste trajecten zeilend af, maar ze genieten van het comfort van de Hallberg-Rassy 412 en het gemak van de Volvo Penta D2-75-motor.

 

“De boot is vernoemd naar Elvine, de moeder van onze grootvader. Zij kwam uit Estland en onze vader vernoemde zijn boot naar haar. Daarom besloten we om ook deze naam te gebruiken”, zegt Robert.

Voor Åse betekent de boating dream dat ze de beste momenten van het jaar deelt met mensen die haar nabij staan, met een bemanning die ze vertrouwt en waarbij zij zich volkomen op haar gemak voelt. Niet alle acht familieleden zijn steeds tegelijk aan boord, maar de Elvine is 's zomers wel de ontmoetingsplaats van de familie op verschillende plaatsen langs de fraaie Zweedse kust.

“Wanneer je op zee zit, deel je hetzelfde leven in een zeer beperkte ruimte. Je moet compromissen sluiten en problemen direct kunnen oplossen. Daarom is zeilen volgens mij zo’n goede manier om de familie bijeen te brengen”, zegt Robert.

Het is duidelijk dat Åse en Robert net zo ambitieus zijn als hun vader Ulo dat eens was: ze willen de vonk aan de familie overbrengen met hun boating dream.

FEITEN: HALLBERG-RASSY 412
Ontwerper: Germán Frers
Lengte van de romp: 12,61 m / 41’ 5”
Waterverplaatsing, lege standaardboot: 11,1 t / 24.400 lbs
Zeiloppervlak met Genuazeil: 90,1 m / 2.970 ft2
Mast boven water, bijv. Windex: 19,65 m / 64’ 6’
Hoofdruimte kajuit: 1,96 m / 6’ 5’’
Motor: Volvo Penta D2-75 / 130S
Aantal cilinders: 4
Cilinderinhoud: 2,2 liter
Vermogen bij krukas: 55 kW / 75 pk
ALT

De Boating Dream van Åse en Robert

De familie bijeenbrengen

Samen houden broer Robert en zus Åse de liefde voor het zeilen in ere zoals hun vader hen dat heeft bijgebracht.

Dit zijn dromen over boten

Dit is

Boating dreams

Dromen over boten zijn net zo verschillend als mensen – en dat willen we laten zien. In de filmserie Boating Dreams maken we kennis met verschillende mensen die hun dromen over boten en het leven op zee delen. Houd de volgende afleveringen in de gaten!