Achter het ontwerp: Sanlorenzo SX88

Met de introductie van de SX88 wil Sanlorenzo het idee van het crossover jacht een nieuwe inhoud geven. Dit zijn de belangrijkste elementen van het ontwerp. 
De boot ontwerpen
Massimo Perotti

Massimo Perotti, directeur, Sanlorenzo.

Het ontwikkelen van de Sanlorenzo SX88 begon in 2015. Ontwerpmanager Luca Santella en de directeur van het bedrijf Massimo Perotti besloten toen om een snel displacement-jacht te creëren voor de 'echte kenner'. “We begonnen met het idee van een boot voor de echte liefhebber die graag op zee vertoeft en dicht bij het water wil zijn. Maar we wilden ook een displacement-jacht met een snelheid van 20 tot 21 knopen”, zegt Massimo Perotti. 

Luca Santella

Luca Santella, ontwerpmanager, Sanlorenzo

Het resultaat is een jacht waarvan het ontwerp duidelijk is beïnvloed door de filosofie van Luca Santella over de relatie tussen de mens en de zee. Deze filosofie is gebaseerd op zijn meer dan 35 jaar ervaring als professioneel wedstrijdzeiler. “Het ontwerp wordt gekenmerkt door functionaliteit, goede prestaties op zee, voldoende ruimte aan dek en nauw contact met het water”, zeg hij en hij voegt eraan toe: “Maar water kan ook gevaarlijk zijn. Daarom richt ik mij als ontwerper in de eerste plaats op het veiligheidsaspect in het bootontwerp.”

Vergeleken met een meer traditioneel jacht vallen in het ontwerp van de SX88 met name drie punten op: de plaats van de bediening, de ruimte bij achtersteven en boeg, en het aandrijfsysteem.

De bedieningsplaats

De bedieningsplaats

De SX88 heeft slechts één bedieningsplaats, die boven op een brug is geplaatst. Twee ruiten van vier meter lang aan weerszijden kunnen automatisch omhoog worden gebracht. Zo kan de brug helemaal worden afgesloten al naar gelang de weersomstandigheden. “Met slechts één technisch gedeelte dat boven op de boot is geplaatst, hebben we meer ruimte gecreëerd op het hoofddek. Dit geeft een gevoel van een nauwe relatie tussen steven, boeg en het water rondom de boot”, aldus Luca Santella.

Ruimte

De ruimte

De oversized boeg en steven zorgen niet alleen voor een ruimtelijke indruk maar creëren ook de mogelijkheid voor diverse activiteiten aan boord. De steven is voorzien van een kraan waarmee gemakkelijk jetski's en kleinere boten van maximaal 1.000 kg uit het water kunnen worden getild. “De achtersteven biedt ruimte voor spelen en sporten op het water en de boeg is perfect voor zonnebaden en ontspannen”, vertelt Luca Santella. 

Het aandrijfsysteem

Het aandrijfsysteem

De SX88 wordt aangedreven en bediend door een drievoudige installatie met Volvo Penta IPS1050. Met de drie perfect afgestemde IPS-aandrijvingen, tegengesteld draaiende dubbele schroeven en het EVC-systeem biedt dit pakket naast een uitstekende manoeuvreerbaarheid, ook een grote actieradius en lage emissies. “Met de SX88 wilden we af van het idee dat een snel jacht wordt aangedreven door één grote motor en schroef. Daarom hebben we gekozen voor het Volvo Penta IPS-systeem en we zijn ervan overtuigd dat dat de juiste keuze was”, besluit Massimo Perotti. 

Info: De werf Sanlorenzo

  • Sanlorenzo maakt al vanaf 1958 hoogwaardige motorjachten. Per jaar wordt een beperkt aantal op maat gemaakte exemplaren afgeleverd.
  • Het bedrijf is gevestigd in de Italiaanse plaats Ameglia en de werven bevinden zich op drie verschillende locaties: Ameglia, Viareggio en La Spezia.
  • Sanlorenzo produceert boten met 4 reeksen: planerende GRP-motorjachten van 78 tot 118 voet (SL-lijn), GRP semi-displacement motorjachten van 92 tot 126 voet (SD-lijn), de nieuwe snelle displacement-lijn (SX) en superjachten in metaal van 131 tot 196 voet (superjachtdivisie).
Dit zijn dromen over boten

Aflevering 1: Sanlorenzo SX88

Achter het ontwerp

In deze aflevering vertelt Luca Santella, ontwerpmanager bij de Italiaanse werf Sanlorenzo, over zijn droom van het nieuwe crossover jacht SX88. Hij heeft meer dan 35 jaar op professioneel niveau gezeild, en beschikt over een uitgebreide kennis en ervaring met het leven op zee. Maar hoe blijkt dit uit het bootontwerp?

Dit zijn dromen over boten

Dit is

Boating dreams

Dromen over boten zijn net zo verschillend als mensen – en dat willen we laten zien. In de filmserie Boating Dreams maken we kennis met verschillende mensen die hun dromen over boten en het leven op zee delen.

Bekijk ons aanbod voor jachten

Volvo Penta’s yacht offering is based on our proven marine experience and expertise. With Easy Boating as our guiding light, we offer yacht owners all over the world the very best in engine and propulsion technology as well as accessories and additional options.

Volvo Penta IPS

Een bewezen succes

Volvo Penta IPS

Uitstekende wendbaarheid en betrouwbaar vermogen. Meer comfort aan boord. En ongeëvenaarde brandstofefficiency van wereldklasse. Volvo Penta IPS is een ware doorbraak en biedt een verbeterde ervaring voor jachten over de hele wereld.

Volvo Penta IPS
Volvo Penta D13-IPS1350

Onze krachtigste motor tot nu toe

Volvo Penta D13-IPS1350

Veelzijdig, compact en uitermate krachtig. De Volvo Penta D13-IPS1350 is de krachtigste motor in onze IPS reeks en biedt u een betrouwbare en uitstekende ervaring op de stuurplek. Deze motor is de logische keuze voor jachten van 60–120 voet.

Volvo Penta D13-IPS1350
Opties

Altijd in controle

Opties voor jachten

Met de grote reeks opties, accessoires en services van Volvo Penta krijgen de jachteigenaren echt een uitgebreid aanbod. Ervaar een op u afgestemde vaarbeleving met slimme functies en services voor zorgeloos varen en bezit.

Opties voor jachten