Volvo Penta breidt het Interceptor System uit

Volvo Penta heeft interceptorbladen met aanvullende afmetingen vervaardigd en verdere software-opties ter uitbreiding van het Interceptor System 300-1050. De aanpassingen betekenen dat het systeem nu meer functionaliteit heeft en beschikbaar is voor een grotere reeks boten.

Volvo Penta heeft kleinere interceptorbladen, van 300 en 450 mm, toegevoegd aan de reeks zodat het nieuwe Interceptor System beschikbaar is in zes afmetingen, tot en met 1050 mm. De uitbreiding van de reeks betekent dat compacte vaartuigen met dubbele vierlitermotoren en ook grote boten nu gebruik kunnen maken van het systeem. De nieuwe, kleinere bladen kunnen ook worden toegepast naast grotere afmetingen; bijvoorbeeld 450 mm en 1050 mm om te komen tot 1500 mm, wat een nog groter aantal opties geeft voor wat betreft afmetingen.

Marcus Pettersson, deskundige op het gebied van productontwikkeling voor voertuigelektronica bij Volvo Penta, zegt: “Door de nieuwe bladafmetingen kunnen veel meer vaartuigen gebruik maken van het Interceptor System, van kleinere boten met dubbele vierlitermotoren tot en met veel grotere boten. Er kunnen tot vier bladen worden toegepast in een installatie, en die kunnen worden gecombineerd al naar gelang de boot. Elke zijde, bakboord of stuurboord, wordt beschouwd als een unit en gezamenlijk gebruikt.”

Wanneer het interceptorsystem wordt ingeschakeld, worden de bladen verticaal omlaag gebracht in het water om een hydrodynamische druk te creëren die het achtersteven optilt, en waardoor de boot soepel kan accelereren naar plané voor een perfecte aandrijfstand. Dit resulteert in minder frictie met het water, waardoor er minder brandstof nodig is om de boot op snelheid te krijgen. En betere brandstofefficiëntie heeft lagere totale eigendomskosten tot gevolg. De bladen kunnen afzonderlijk worden bediend voor het regelen van slagzij, en de volledig beschikbare bladverstelling bedraagt 50 mm.

Nieuwe software voor meer opties
Volvo Penta Interceptor System 300-1050 heeft nieuwe software en is beschikbaar in drie uitvoeringen:
• Manual (standaarduitrusting) – voor trimfuncties door de operator.
• Auto trim and list (optioneel) – met continue compensatie voor wind en belasting om automatisch de trim- en slagzijprestaties te optimaliseren.
• Auto, trim, list and coordinated turn (optioneel) – om automatisch de slagzijhoek te regelen tijdens een draai, en de algemene trim- en slagzijfuncties te optimaliseren. Bij een gecoördineerde draai draait de boot snel maar blijft deze zoveel mogelijk rechtop, voor optimaal zicht en comfort aan boord.

“Het hele systeem levert stabilisatie en soepel, comfortabel varen, en is zeer gemakkelijk te gebruiken,” voegt Pettersson eraan toe. 

Eén regeleenheid met eenvoudige upgrades
Het Interceptorsysteem is geïntegreerd in het EVC (Electronic Vessel Control) voor eenvoudige bediening en controle. De automatische opties werken door middel van GPS, roerhoek, motorgegevens, gyrosensor en een versnellingsmeter (die de acceleratie van beweging meet).

Volvo Penta’s interceptor range

Volvo Penta’s interceptorreeks

De bladen zijn vervaardigd van composietmaterialen zodat er geen corrosie plaatsvindt, en de zelfreinigende modus van het systeem geeft minimale aangroei voor continue functionaliteit. De interceptorbladen worden gewoonlijk geïnstalleerd tijdens de bouw van de boot, maar achteraf aanbrengen is ook mogelijk, evenals de bedieningen en aanvullende hardware. De automatische opties kunnen handmatig worden onderdrukt, en de bladen worden ingetrokken wanneer de motoren worden uitgeschakeld. 

Andrea Pedersén, Volvo Penta’s productmanager voor EVC en software, zegt: “Het Interceptorsysteem is geïntegreerd en robuust; het is een uiterst geavanceerd maar toch gebruiksvriendelijk systeem: u drukt op een knop en de boot regelt het zelf.”

Download afbeelding met hoge resolutie, topafbeelding >>

Download afbeelding met hoge resolutie, reeksafbeelding >>

Jennifer Humphrey 
Global Communication Manager 
+46 31 3233055 
e-mail: jennifer [dot] humphrey [at] volvo [dot] com