Een familiebedrijf breidt uit en groeit met Volvo Penta IPS

Een familiebedrijf in het noordoosten van Italië baart opzien met de keuze van Volvo Penta Inboard Performance System (IPS) voor de aandrijving van de Delfino Verde Deluxe-veerboot. Dit is de eerste boot van hout met een drievoudige IPS-installatie. 

Silvano Peric richtte 30 jaar geleden Delfino Verde Navigazione op. Hij was een van de drie operators in Triëst en hij begon met een kleine veerboot. Met hard werken en gezond verstand slaagde hij erin het bedrijf te laten groeien. Zijn stiefdochter Bianca Jurcich is nu vice-president van het bedrijf en haar man is kapitein van de Delfino Verde Deluxe.

"Mijn man begon als matroos, assisteerde de kapitein tijdens het aan- en afmeren en hielp de passagiers aan boord", legt Jurcich uit, "nu is hij volledig bevoegd als kapitein." De meeste werknemers van Delfino Verde zijn al lang bij het bedrijf en zijn zo opgeklommen in de gelederen.

Diepe wortels geven sterke bomen
Peric is ambitieus en vastberaden om Delfino Verde te laten groeien. Het bedrijf verzorgt voornamelijk openbaarvervoersdiensten voor de stad Triëst. De stad betaalt deze service en Peric haalt de winst uit de kaartverkoop. Hoe meer brandstof Peric bespaart, hoe meer zijn bedrijf verdient. "We willen onze klanten een veilige, comfortabele en efficiënte service bieden", legt Jurcich uit. "En uiteraard zijn bedrijfszekerheid en efficiëntie essentieel voor het bedrijf. Daarom kozen we voor Volvo Penta IPS.”

IPS: Plezier bij het varen
De Delfino Verde Deluxe is voorzien van drie keer D13-IPS900. Deze leveren een vermindering van het brandstofverbruik op van ongeveer 35 procent in vergelijking met een meer traditioneel voortstuwingssysteem op een boot met vergelijkbare kenmerken. Dit is een enorme besparing van zo´n €50.000 per jaar en zorgt ervoor dat het familiebedrijf groeit en een concurrerende operator in de regio wordt.

Een ander groot pluspunt van IPS is de uitstekende manoeuvreerbaarheid van het systeem en het gemak bij het aanleggen met de joystick. De IPS maakt het aanleggen veel makkelijker. De kapitein [de echtgenoot van Jurcich] gebruikt niet de hendels, de boegschroeven en het roer, maar bedient alleen de joystick. "Dit bespaart tijd en is comfortabeler", zegt Jurcich.

Veilige overtocht
Hoewel het slechts 50 minuten rijden is van Triëst naar Grado, kiezen veel mensen nog steeds voor de veerboottocht, vanwege het gemak en de toegankelijkheid. Mensen uit Triëst maken een dagtocht naar het strand van Grado en veel mensen nemen hun fiets mee aan boord om de Alpe Adria-fietsroute te volgen die van Salzburg naar Grado gaat. En in de zomermaanden nemen ook veel toeristen de veerboot van Triëst naar Grado. De 32-meter lange boot kan 300 passagiers en 30 fietsen vervoeren op elke overtocht. Met drie retourtochten van Triëst naar Grado per dag is dat veel verkeer dat niet over de winderige kustwegen hoeft te rijden.

De Delfino Verde Deluxe is het resultaat van fraai vakmanschap in combinatie met precisiemakelij. Het is een bewezen succes van Volvo Penta waarvan dagelijks honderden mensen profiteren.

Gerelateerd nieuws

Piloting in the Arctic seas of Norway

In the far north of Norway, deep inside the Arctic Circle, Buksér og Berging ensures ships can come into harbor safely. It’s a role that requires skill, courage and high-performing equipment. Thanks to Volvo Penta IPS, the job is made easier, more ...

Volvo Penta scheepsgeneratoren draaien al 20 jaar

Eind 2018 vierde Volvo Penta het 20-jarige jubileum van de scheepsgeneratoren. We kijken terug op een geweldige periode voor onze gensets.

...

Hout! Wie had dat gedacht? 's Werelds eerste houten boot met drievoudige IPS aandrijving

Het oudste bootmateriaal voldoet aan de modernste technologieën. De Delfino Verde Deluxe die dienst doet als veerboot van Trieste naar Grado in het noordoosten van Italië, biedt comfort aan boord, eenvoudige bediening en een laag brandstofverbruik....