Hout! Wie had dat gedacht? 's Werelds eerste houten boot met drievoudige IPS aandrijving

Het oudste bootmateriaal voldoet aan de modernste technologieën. De Delfino Verde Deluxe die dienst doet als veerboot van Trieste naar Grado in het noordoosten van Italië, biedt comfort aan boord, eenvoudige bediening en een laag brandstofverbruik.
Hout! Wie had dat gedacht? 's Werelds eerste houten boot met drievoudige IPS aandrijving

Er wordt wel gezegd dat het geluk brengt om 'iets ouds' te combineren met 'iets nieuws'. Dat is precies wat transporteur Delfino Verde Navigazione heeft gedaan: ze kozen voor Volvo Penta als leverancier van de aandrijfsystemen in hun vierde boot voor de route Trieste-Grado. Met dit geheel uit hout vervaardigde vaartuig wil eigenaar en kapitein Silvano Peric profiteren van de voordelen van het Inboard Performance System (IPS) van Volvo Penta.

"Op papier heeft IPS veel te bieden als het gaat om efficiëntie", zegt Peric. "Ik wilde dit systeem op deze nieuwe boot installeren en ben er erg tevreden over. De Deluxe werd in het zomerseizoen op de route Trieste-Grado ingezet en de resultaten waren uitstekend, met een veel lager verbruik dan onze andere houten boten met traditionele aandrijfsystemen."

Als primeur voor Volvo Penta werd de Delfino Verde Deluxe geïnstalleerd met drie D13-IPS900. Dit levert een vermindering van het brandstofverbruik met zo'n 35 procent op in vergelijking met boten met traditionele aandrijving en vergelijkbare kenmerken.

Manoeuvreerbaarheid en comfort aan boord

De veerboot van 32 meter lang vervoert maximaal 300 passagiers bij een topsnelheid van 20 knopen. De boot heeft een waterverplaatsing van 100 ton bij volle belading.

"Het grootste voordeel voor mij als kapitein is toch wel de bestuurbaarheid", zegt commandant Claudio Memo. "Dankzij de joystick verlopen de manoeuvres bij het afmeren van de boot aan de kade eenvoudig en snel."

Het vaartuig is populair dankzij het traditionele houten aspect en de combinatie met de moderne technologie van Volvo Penta IPS. Voor de passagiers geeft dit minder lawaai en trillingen aan boord.

's Werelds eerste houten boot met drievoudige IPS aandrijving

"Dit is de eerste houten boot ter wereld met drie IPS aandrijfunits. Dat leverde veel uitdagingen en veel sceptische reactie op", zegt Massimiliano Pini, deskundige voor maritieme producten bij Volvo Penta. “De resultaten spreken voor zich: de Delfino Verde Deluxe vaart met een snelheid van 20 knopen en verbruikt minder dan 400 l/u."

Een principiële lijndienst

Delfino Verde Navigazione verzorgt sinds 2000 het openbaar vervoer voor de gemeente Triëst. In 2019 zal de Delfino Verde Deluxe drie keer per dag heen en weer varen tussen Triëst en Grado. De veerboot is in het zomerseizoen van juni tot september 10 uur per dag en in totaal 800 uur in bedrijf. De boot wordt ook gebruikt voor particuliere opdrachten.

"De verwezenlijking van dit project is zeker te danken aan de vastberadenheid van het team dat het heeft uitgevoerd", zegt Nicola Pomi, vice-president voor het maritieme segment bij Volvo Penta. "Nu dit ontwerp werkelijkheid is geworden, zijn we allemaal erg trots op dit succes."

Gerelateerd nieuws

Piloting in the Arctic seas of Norway

In the far north of Norway, deep inside the Arctic Circle, Buksér og Berging ensures ships can come into harbor safely. It’s a role that requires skill, courage and high-performing equipment. Thanks to Volvo Penta IPS, the job is made easier, more ...

Een familiebedrijf breidt uit en groeit met Volvo Penta IPS

Een familiebedrijf in het noordoosten van Italië baart opzien met de keuze van Volvo Penta Inboard Performance System (IPS) voor de aandrijving van de Delfino Verde Deluxe-veerboot. Dit is de eerste boot van hout met een drievoudige ...

Volvo Penta scheepsgeneratoren draaien al 20 jaar

Eind 2018 vierde Volvo Penta het 20-jarige jubileum van de scheepsgeneratoren. We kijken terug op een geweldige periode voor onze gensets.

...