Krachtige impuls voor elektromobiliteit

Dankzij de technologische vooruitgang op het gebied van elektrische aandrijvingen en de verbeterde accucapaciteit kan Volvo Penta zijn belofte nakomen om in 2021 elektrische oplossingen te leveren.
Krachtige impuls voor elektromobiliteit

Peter Granqvist, Chief Technology Officer bij Volvo Penta, met een elektrische aandrijflijn.

Technici van Volvo Penta beveiligen, testen en beoordelen elektrische aandrijfoplossingen die zijn bestemd voor de volgende productgeneratie. Samenwerking is daarbij essentieel. Volvo Penta onderzoekt dan ook samen met klanten en leveranciers welke elektrische aandrijflijnoplossingen levensvatbaar zijn.

"De eisen aan milieuvriendelijkheid en de zakelijke wensen van klanten worden steeds stringenter, naarmate elektrische opties haalbaarder worden", zegt Peter Granqvist, Chief Technology Officer bij Volvo Penta. "Verschillende sectoren, zoals de bouw, mijnbouw en materiaalverwerking, hebben uiteenlopende behoeften, en dat geldt ook voor toepassingen voor de commerciële en recreatieve scheepvaart. Er is nu echter een duidelijke trend bij alle groepen klanten: de behoefte aan schonere, stillere en efficiëntere aandrijflijnen."

Met behulp van de beproefde platforms van de Volvo Group en de nieuwste technologie voor energieopslag in accu's gaat Volvo Penta samen met klanten werken aan win-win-oplossingen voor elektromobiliteit.

Beproefd technologieplatform
Toegang tot geavanceerde technologie is zonder enige twijfel een voordeel voor bedrijven die onderdeel uitmaken van de Volvo Group. Volvo Penta werkt verder op basis van het beproefde elektromobiliteitsplatform dat al vele jaren met succes wordt toegepast door de Volvo-divisies voor bussen en vrachtwagens. De nieuwe elektrificatiewerkplaats van het bedrijf is gevestigd naast het elektromobiliteitsteam van de Volvo Group dat 140 man telt. Synergieën tussen verschillende toepassingen worden in nauwe samenwerking onderzocht, net als de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor klanten van Volvo Penta.

Accutechnologie is essentieel
De beperkende factoren voor het vervaardigen van commercieel levensvatbare, heavy-duty elektrische oplossingen zijn batterijcapaciteit, gewicht en oplaadtijden. Maar door de ontwikkelingen van het afgelopen decennium is het gebruik nieuwe apparaten op batterijvoeding wijd verbreid: van smartphones, drones en elektrische fietsen tot en met energieopslagsystemen voor het elektriciteitsnet.

"Deze brede inzet van batterijtechnologie betekent dat er steeds meer kennis en capaciteit is die door de verschillende sectoren kan worden gedeeld", zegt Thulin. "Door een hogere energiedichtheid en kleinere accu's zijn nieuwe machineontwerpen mogelijk. En lagere kosten betekenen dat de eigendomskosten een punt bereiken waar het voor een aantal toepassingen rendabel wordt om een elektrische machine te gebruiken in plaats van een conventionele motor. Ook zullen kortere laadtijden en een betere beschikbaarheid van laadinfrastructuur op klantlocaties en andere knooppunten de elektrificatie ten goede komen."

Samenwerking met de klant
Een belangrijke drijfveer voor Volvo Penta bij het ontwikkelen van elektrische oplossingen is het bieden van ondersteuning aan klanten om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. In het kader hiervan wordt nauw samengewerkt met klanten om de beste opties te beoordelen en proefprojecten uit te voeren op basis waarvan de richting van de toekomstige productontwikkeling wordt bepaald.

"Het is essentieel om hierin tijd te investeren zodat klanten, zowel OEM's als operators, begrijpen hoe ze kunnen profiteren van elektrificatie, hoe machines en apparatuur moeten worden gebruikt, en hoe en waar het opladen kan worden geïntegreerd in hun activiteiten", zegt Thulin. "Als we alle details begrijpen, kunnen we een systeem voorstellen dat is afgestemd op hun behoeften."

Download afbeelding met hoge resolutie>

Ann Parmar

PR & Communication Industrial
Volvo Penta
E-mail: ann [dot] parmar [at] volvo [dot] com

Gerelateerd nieuws

Volvo withdraws from Conexpo over virus concerns

All business areas within the Volvo Group have jointly decided to not attend Conexpo-Con/Agg 2020 due to the outbreak and continuing concerns relating to the Coronavirus Covid-19.

...

Elektrische terminaltrekker met Volvo Penta aandrijving schittert op TOC Europe

Volvo Penta zet de volgende stap op weg naar elektrische aandrijvingen in 2021. Op de TOC Europe 2019, de toonaangevende vakbeurs voor haven- en terminaltechnologie, presenteert het bedrijf een emissievrije terminaltrekker met een elektrische ...

Volvo Penta levert Stage V vermogen voor mobiele vergruizers van Metso

OEM Metso levert apparatuur voor betonproductie. Het bedrijf ging in 2016 een partnerschap aan met Volvo Penta vanwege de toenemende vraag van klanten naar zuinige motoren. Nu is het bedrijf van plan om de Volvo Penta Stage V oplossingen te ...