De lat hoger leggen met een nieuwe verrijdbare takel

Volvo Penta levert 5-litermotoren aan CIMOLAI Technology voor een nieuwe scheepstakel. Met het vermogen van de motor kan de machine boten tot een gewicht van 560 ton uit het water hijsen, voor onderhoud en vervoer naar een droogdok.

“Volvo Penta en de dealer Carmi voor industriële producten zijn een samenwerking aangegaan met de Italiaanse bouwer CIMOLAI Technology voor het leveren van dubbele TAD571VE-motoren voor een nieuwe verrijdbare takel. De MBH 560 is een mobiele unit waarmee in jachthavens grote boten in of uit het water kunnen worden getakeld, voor te water laten, reparaties en onderhoud. De takel heeft zich al bewezen tijdens tests met het heffen van een boot van 550 ton wat eerder tevergeefs was geprobeerd met een soortgelijke machine in een haven van Turkije.

“Als dealer van Volvo Penta vertegenwoordigen we een wereldwijde organisatie, en onze missie is nauw samen te werken met de klant om te komen tot symbiose tussen machine en motor, zodat de best mogelijke prestaties worden bereikt,” zegt Francesco Girotti, verkoper en application engineer voor industriële motoren bij Carmi. 

“Bij dit type hefopdrachten wordt de belasting meteen overgebracht zodra de boot uit het water is. De motor moet een zeer snelle respons geven om afslaan te voorkomen. De Volvo Penta 5-litermotoren presteerden uitstekend in deze veeleisende veldtest met de CIMOLAI-machine, met minder dan 2 procent toerenafwijking van nul tot volledige belasting.” 

Speciale hefapparatuur
CIMOLAI Technology, gevestigd bij Venetië in het noorden van Italië, fabriceert sinds 2004 specialistische hefapparatuur zoals mobiele portaaltrucks, kranen, onderstellen voor te water laten en verrijdbare takels. Hun producten worden toegepast in verschillende industriële omgevingen, waaronder scheepswerven en jachthavens, werven voor civiele techniek, staalfabrieken, productie van herwinbare energie en andere grootschalige, speciale toepassingen. 

Voor Volvo Penta is CIMOLAI Technology een nieuwe klant. “We hebben veel kennis en ervaring met maritieme toepassingen, en een goede reputatie. Dat was aantrekkelijk voor CIMOLAI,” zegt Matteo Mambelli, verkoper bij Volvo Penta voor industriële motoren.

“Onze aanwezigheid op dit gebied is groot. Ze wilden een eenvoudige oplossing en onze motoren zijn eenvoudig te installeren. We vervaardigen alle onderdelen in plaats van gebruik te maken van andere leveranciers, en we kunnen alles onderhouden, dus dat is makkelijk voor OEM's.

Veelzijdig gebruik
De Volvo Penta TAD571VE is een krachtige en toch zuinige viercilindermotor voor off-roadgebruik. Met 175 pk biedt de motor een uitstekend koppel bij lage toeren, wat een snelle respons geeft en bewegingsgemak van zware machines. De uitzonderlijke brandstofefficiency en een uitlaatgasnabehandeling die gebruikmaakt van SCR (Selective Catalytic Reduction) in plaats van een DPF (dieseldeeltjesfilter), geeft een maximale inzetbaarheid en levert lage eigendomskosten.

MBH 560

De MBH 560 heeft een capaciteit om boten en apparatuur te heffen met een gewicht tot 560 ton.

Voor CIMOLAI Technology betekent de bouw van de MBH 560 een uitbreiding van de reeks verrijdbare takels. 

“We besloten om gebruik te maken van de Volvo Penta motoren vanwege hun prestaties en de kennis die het bedrijf heeft van zowel de scheepsvaartsector als de off-road industrie,” zegt Donato Cecchin, electrical department manager bij CIMOLAI Technology. “We hebben een goede werkrelatie gecreëerd.” 

Enzo Pilotto, purchasing manager bij CIMOLAI Technology, voegt eraan toe: “Omdat de motor voldoet aan Stage IV-voorschriften, betekent dit dat onze MBH 560 kan worden verkocht en toegepast in elke jachthaven in Europa of de rest van de wereld. En de motor kan ook worden toegepast in de bouwsector, dus dit biedt onze beide bedrijven de mogelijkheid te opereren op andere markten. De motor kent veelzijdige toepassingen.”

Download afbeelding met hoge resolutie, 1 >

Download afbeelding met hoge resolutie, 2 >

Jennifer Humphrey
Global Communication Manager
+46 31 3233055
E-mail: jennifer [dot] humphrey [at] volvo [dot] com