MTS-Sandei roept de hulp van Volvo Penta in voor de aandrijving van een nieuwe grote tomatenoogstmachine

Volvo Penta levert een 8-litermotor aan MTS-Sandei, fabrikant van gespecialiseerde landbouwapparatuur, voor de nieuwste tomatenoogstmachine. Het nieuwe THV 800-model van deze OEM is de grootste tot nu toe van het Italiaanse bedrijf, met een capaciteit van 80 ton per uur.
De machine wordt aangedreven door de Volvo Penta TAD871VE 8-litermotor, omdat er in de bedrijfstak vraag is naar een machine met hogere capaciteit. De motor is met succes in de praktijk getest door enkele klanten van MTS-Sandei. De THV 800 is voorvertoond op de EIMA International Agricultural and Gardening Machinery Exhibition in Bologna, vóór de officiële introductie in 2017.

“Dit is een enerverende tijd voor ons: het produceren van een nieuwe tomatenoogstmachine met hogere capaciteit en het voldoen aan de eisen van onze klanten,” zegt Andrea Zanoli, manager research & development bij MTS-Sandei.

“Onze THV 800 is een van de grootste op de wereldmarkt en we denken dat dit een marktleider gaat worden.”

De samenwerking voor de nieuwe machine volgt op een succesvolle integratie van Volvo Penta motoren in drie andere tomatenoogstmachines van MTS-Sandei in 2015. De THV 800 heeft enkele componenten die breder zijn dan op vorige modellen, waardoor meer tomaten kunnen worden geoogst en verwerkt en de capaciteit per uur groter is.

De zelfrijdende machine transporteert de oogst naar een trailer die wordt getrokken door een tractor. De oogstmachine is ontworpen om 24 uur per dag te werken, elke dag gedurende het oogstseizoen dat gewoonlijk zo'n 90 dagen duurt.

De voordelen plukken
MTS werd in 2003 opgericht en voegde vijf jaar later de oogstmachines van Sandei toe aan de reeks landbouwvoertuigen. MTS-Sandei produceert nu een reeks machines voor het oogsten van verschillende fruit- en groentegewassen. De THV 800 wordt over de hele wereld verkocht in regio's met een zonnig klimaat, een vereiste voor het kweken van tomaten. De machine oogst de vruchten en haalt aarde en steentjes eruit. Vervolgens wordt het fruit schoon in bakken op de trailer geplaatst. Hierbij worden mechanische procedures toegepast via optische sorteerders. De THV 800 kan worden aangepast met een reeks bevestigingen die zijn afgestemd op de eisen van de klant en is ook geschikt voor de oogst van aardbeien, pepers en komkommers.

“De machine is sterk en robuust en kan continu werken, maar moet ook gevoelig genoeg zijn om zulke delicate groenten te verwerken,” aldus Zanoli. “Ik zie onze nieuwe tomatenoogster als een persoonlijkheid waarvan de motor van Volvo Penta het hart vormt!”

MTS-Sandei

Andrea Zanoli, manager Research and Development and Operations bij MTS-Sandei.

MTS-Sandei koos om drie redenen voor samenwerking met Volvo Penta:

  • Technologie: Volvo Penta past SCR (Selective Catalytic Reduction) toe voor het uitlaatnabehandelingssysteem in de Stage IV/Tier 4 Final motorreeks. Dit betekent dat de motoren eenvoudig zijn te installeren en te onderhouden.
  • Kwaliteit van het product: Volvo Penta wordt gezien als leverancier van topklasse producten.
  • Hoog motorkoppel bij lage toeren: dit maakt het gebruik van vermogen uiterst efficiënt.
“We zijn zeer tevreden over de samenwerking met Volvo Penta,” zegt Zanoli. “Ze zijn voor ons de beste leverancier voor wat betreft de techniek en onze relatie heeft zich ontwikkeld tot een soort partnerschap.”
Zorg voor het milieu
De Volvo Penta TAD871VE is een 8-liter dieselmotor Stage IV/Tier 4. Het gebruik van SCR in plaats van een dieseldeeltjesfilter voor de emissieregeling resulteert in een compacte motor die eenvoudig is te onderhouden. Een common-rail inspuitsysteem en de mogelijkheid van de motor om een hoog koppel te produceren bij lage toeren verminderen het lawaai en het brandstofverbruik, met lagere emissies als resultaat.

“Voor kwetsbare gewassen zoals tomaten is een lage uitstoot erg belangrijk,” zegt Giacomo Mondini, sales manager bij Volvo Penta, Italië. “MTS-Sandei vindt, net als wij, de zorg voor het milieu belangrijk. We hebben veel tijd gestoken in research en development om onze producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.

“Het gebruik van motoren in de landbouwsector is een uitdaging, dus het is fijn om te zien dat ons 8-liter model het goed doet in de nieuwe tomatenoogstmachine van MTS-Sandei.”

MTS-Sandei toont de nieuwe THV 800 en de TH400 tomatenoogster (die ook is uitgerust met een motor van Volvo Penta) op de EIMA; het bedrijf staat in Hal 29, Stand C/11.

Volvo Penta staat ook op de show in Bologna op 9-13 november, en is te vinden in hal 15, stand C/14.