Volvo Penta helpt bouwer van vorstbeschermingsapparatuur

Volvo Penta is begonnen met de levering van 5-litermotoren aan Gener, bouwer van een nieuwe vorstbeschermingsmachine. Met de machines van de Turkse OEM kunnen landbouwgewassen worden geteeld, ook in de winter wanneer de temperaturen onder het vriespunt komen.

De nieuwe fabrikant van landbouwmachines is pas een jaar in bedrijf, maar heeft nu al een tweede order geplaatst voor 5-litermotoren van Volvo Penta. De vorstbeschermingsmachines FrostGuard V1 hebben veel succes in Turkije en steeds meer klanten willen graag tot aanschaf overgaan. De toenemende interesse is deels te danken aan de levering van motoren door Volvo Penta.

“We zijn met het bedrijf begonnen omdat er veel vraag is naar deze machines en er geen andere betrouwbare producenten in Turkije zijn,” zegt Abdullah Ongen, een van de eigenaren van Gener.

“We wilden dat onze potentiële klanten meteen een goede indruk krijgen van ons product aangezien we nieuw in de branche zijn. Dus de keuze voor een beproefd motormerk was erg belangrijk, vandaar dat we hebben gekozen voor Volvo Penta.”

Meer vermogen, meer ruimte
Gener is gevestigd in Adana in het zuiden van Turkije, en is eigendom van Ongen, zijn zakenpartner Mehmet Ener en hun families. Samen hebben ze veel ervaring in de agrarische sector en de fabricage van industriële apparatuur.

De FrostGuard V1 heeft een centrale kolom van 10,5m met bovenop propellers van koolstofvezel met een diameter van 6 meter die 360º verdraaibaar zijn. Door de rotatie van de propellers wordt relatief warme lucht op die hoogte naar beneden gedrukt, waardoor warmte naar de grond wordt gestuurd om de vorst weg te smelten.

Een regelkast aan de voet bevat de motor, het besturingssysteem en de temperatuursensor die kan worden geconfigureerd om automatisch in werking te treden binnen een specifiek gradenbereik. De warme lucht wordt over een gebied van 60.000 m² verspreid. 

De unit is gewoonlijk 25-75 uur per jaar in bedrijf, afhankelijk van het microklimaat van het landbouwbedrijf, en toegepast ter bescherming van citrusvruchten, appels, kersen, perziken en abrikozen.

“De machine kan worden gebruikt voor elk gewas dat tegen vorst moet worden beschermd,” voegt Ongen eraan toe. “We hadden een dieselmotor nodig van 175 pk, dus kozen we voor de TAD541VE omdat die vier cilinders heeft en een gunstiger brandstofverbruik vergeleken met anderen in de markt.” 

FrostGuard V1

De FrostGuard V1 wordt aangedreven door een Volvo Penta TAD541VE-motor.

De Volvo Penta TAD541VE is een compacte motor die maximaal vermogen en koppel levert bij lage toeren. Het common-rail inspuitsystem levert een uitstekende brandstofefficiency en dankzij een eenvoudige installatie en onderhoud heeft de motor lage eigendomskosten.

Naast het vergroten van het volume van de FrostGuard V1 in 2017 heeft Gener ook nog een vorstbeschermingsunit ontwikkeld voor kleinere boomgaarden. Ongen zegt: “Vanaf onze start zijn we zeer te spreken over hoe goed Volvo Penta ons ondersteunt en al onze wensen met ons bespreekt. Het is geweldig om zoveel aandacht te krijgen van een mondiaal toonaangevend bedrijf.”

De deal met Gener werd geleid door Mehdi Kilic, industrial sales manager bij Volvo Penta in Turkije. “Het was geweldig om te zien hoe snel Gener in zo´n korte tijd vooruitging. We hebben vanaf het begin met hun samengewerkt, van het prototype tot aan de volledige fabricage, en nu kijken we al naar de volgende ontwikkelingsfase.

Hij voegt eraan toe: “Het was een mooie mogelijkheid om een bedrijf op weg te helpen en we hopen dat de betrekkingen in de toekomst voort te zetten.”

Download de afbeelding met hoge resolutie van FrostGuard V1 >>
Download de afbeelding met hoge resolutie van de Volvo Penta TAD541VE-motor >>

Jennifer Humphrey
Global Communication Manager
+46 31 3233055
e-mail: jennifer [dot] humphrey [at] volvo [dot] com