Volvo Penta 1980

1980-1989

In 1982 wordt AB Volvo Penta een zelfstandige onderneming binnen de Volvo Group. Voor het eerst overschrijdt de omzet één miljard Zweedse kronen en in 1981 neemt de verkoop met 16 procent toe. Het succes van de industriële motoren gaat verder en de sector is begin jaren '80 goed voor een derde van de omzet.

Er wordt een nieuwe productiefaciliteit geopend in Göteborg, het hoofdkantoor in Göteborg wordt opnieuw ingericht en uitgebreid, en nieuwe testruimten worden toegevoegd. In deze periode worden nieuwe vestigingen gebouwd bij het Test Center Krossholmen, EDP wordt steeds verder ontwikkeld en er wordt een nieuwe organisatie opgezet om de efficiëntie van Volvo Penta nog verder te vergroten.

1983 – De Duoprop

In 1983 wordt de Duoprop uitgebracht. Dit betekent een belangrijke stap vooruit voor het Aquamatic concept. Twee tegengesteld roterende schroeven zorgen voor een betere efficiëntie en betere vaareigenschappen in vergelijking met enkele schroef. Het Duoprop concept resulteert in een veel betere grip in het water en daardoor een betere acceleratie en ongeëvenaarde vaareigenschappen. Zowel bij lage als hoge snelheden kan een boot met Duoprop makkelijker manoeuvreren.

Om de voordelen van de Duoprop te etaleren werd er een race georganiseerd tussen twee identieke boten: de ene met een enkelvoudige schroef en de andere met een Duoprop. De race kunt u zien in de film "The Duel".

1987 – De GenPac

1987 – De GenPac

1987 is een belangrijk jaar voor de industriële afdeling en niet alleen vanwege de nieuwe 16-liter dieselmotor TID162. Het GenPac-concept, waarbij de voorgemonteerde motor wordt bevestigd op een flexibel stalen frame dat tevens het transportframe vormt, vergemakkelijkt de uiteindelijke assemblage voor de bouwers van generatoren. De samenwerking met het Franse bedrijf Leroy-Somer resulteert in de Genset Kit. Een montagepakket waarbij ook de generator wordt geleverd als een onderdeel dat is aangepast voor uiteindelijke montage door de klant.

1980 – De 2000-reeks

In de jaren '80 introduceert Volvo Penta de 2000-reeks. Een compacte motorreeks van 9 tot 43 pk voor zeilboten en boten met geringe cilinderinhoud. Deze film past bij de esthetiek van die tijd en laat de vele voordelen van de motor zien, zoals duurzaamheid, onderhoudsgemak en betrouwbaarheid voor motorboten en zeiljachten.

1980 – Duoprop met V8-aandrijving

In de jaren '80 wordt ook de eerste V8-benzinemotor met een duoprop geïntroduceerd. In deze video ziet u een introductie en een spectaculaire race tussen een boot met een enkelvoudige schroef en een boot met een duoprop. De marketingslogan luidde: “Welkom in de toekomst”. Het resultaat van de race zal niet verrassend zijn. De prestaties blijven echter tot op de dag van vandaag indrukwekkend.