Volvo Penta 1960

1960-1969

In het Zweedse Köping werd een nieuwe fabriek gebouwd om aan de vraag naar de Aquamatic te kunnen voldoen. Alleen al op de Amerikaanse markt werden in 1965 zo'n 2.000 Aquamatic-aandrijvingspakketten verkocht, en vijf jaar laten kochten de Amerikanen ruim 5.000 AQ-pakketten en bijna 4.000 aandrijvingen.

In hetzelfde jaar werden circa 15.000 AQ-pakketten en rond de 5.000 aandrijvingen verkocht op alle markten waarin het bedrijf actief is. Andere belangrijke producten in de jaren ´60 waren generatoren en compressors. Het aantal geleverde industriële motoren bleef stijgen en aan het einde van dat decennium werd de top bereikt met een totaal van ruim 3.000 per jaar.

1965 – AB Volvo Penta

In 1965 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in AB Volvo Penta. Er werden dochterbedrijven opgezet in Engeland, Duitsland en Italië. Er warden betrekkingen met Zuid-Amerika en het Nederlandse bedrijf Dieseltechniek werd overgenomen. In Göteborg merkte het groeiende personeelsbestand dat er niet genoeg ruimte meer was. Aan het eind van het decennium waren er bijna 500 werknemers, waarop zij verhuisden naar de Z-ruimte van Volvo in Göteborg.

In de jaren '60 waren de industriële motoren van Volvo Penta zeer gewild voor irrigatie en generatoren met dieselaandrijving. Ook de klassieke 100-motor werd in grote aantallen geëxporteerd naar het Midden-Oosten voor toepassing in irrigatiesystemen. Bekijk de film om een indruk te krijgen van de toepassingen.

1960s: de Aquamatic installeren

De Aquamatic was Volvo Penta's eerste ”ster”product in de jaren zestig en het tweede baanbrekende product in de geschiedenis van Penta. Met dank aan de joint-ventures met de Deense botenbouwers Botsved Boats werd de Aquamatic de keus voor hun nieuwe model Coronet. De Coronet werd steeds populairder, met name in de VS, en halverwege de jaren '60 was succes gegarandeerd. Na het bekijken van de instructieve animatiefilm was het installatieproces een fluitje van een cent.