Volvo Penta 1930

1930-1939

Aan het begin van de jaren '30 produceerde Penta elk jaar weer meer Volvo-motoren, en het financiële belang van Volvo in Pentaverken nam toe. De productie van scheeps-, industrie- en automotoren onder één dak was niet meer zo'n eenvoudige bedrijfsactiviteit als in het begin.

Hoewel tijds- en bewegingsonderzoeken en lopende-bandproductie al in een vroeg stadium waren opgezet (al in 1930), waren er aanhoudende problemen in de lente en de zomer, wat het hoogseizoen was voor Volvo en andere klanten. Volvo was een veeleisende klant die moest voldoen aan opdrachten van een groot aantal andere Zweedse bedrijven, en vaak moest er dag en nacht worden gewerkt om de orders te voltooien.

1935 – Volvo neemt de leiding over

1935 – Volvo neemt de leiding over

De klandizie van Volvo werd steeds belangrijker voor Penta en in 1935 kocht Volvo de motorleverancier op. De bedrijfsnaam werd gewijzigd in Volvo Pentaverken. In hetzelfde jaar verplaatste Volvo een ontwerp- en verkoopafdeling voor non-automotive motoren naar Göteborg en werd AB Pentaverken opgericht. Dit was het bedrijf waaruit AB Volvo Penta is voortgekomen. In datzelfde jaar werd de Hesselman-motor uitgebracht: dit was een zescilindermotor op ruwe olie met driecilinder stationairfunctie, toen een zeer geavanceerd ontwerp. In die tijd werden er voor het eerst vrouwen aangesteld bij het bedrijf.