ElectriCity gaat het water op met Volvo Penta

Göteborg zet opnieuw een stap in de richting van een netwerk van openbaar vervoer met lage uitstoot. In het transportecosysteem ElectriCity wordt een veerdienst met elektrische aandrijving van Volvo Penta geïntroduceerd.

Voortbouwend op het groeiende succes van het ElectriCity-project in Göteborg wordt nu een volledig elektrische veerdienst ingezet als aanvulling op de bestaande elektrische busdienst. Het elektrische aandrijvingssysteem van de veerboot wordt geleverd door Volvo Penta, dat zich na het succes van zusterbedrijf Volvo Bus ook aansluit bij het initiatief. Als belangrijke partner in het ElectriCity-project heeft Volvo Bus de elektrische bussen geleverd voor busroute 55 in het centrum van Göteborg en de elektrische gelede bussen op route 16. De nieuwe elektrisch aangedreven veerboot die model moet staan voor de schone stadsontwikkeling van de toekomst, verbindt beide zijden van de rivier de Göta.

Het ElectriCity-project in Göteborg is een samenwerkingsverband tussen de industrie, de academische wereld en de lokale overheid. Het omvat het ontwikkelen, testen, demonstreren en evalueren van oplossingen die bijdragen aan de totstandkoming van nieuwe duurzame en aantrekkelijke vervoerssystemen en van nieuwe mogelijkheden voor de toekomst van het reizen, het goederenvervoer en de stadsplanning. Dankzij elektrische toepassingen in het openbaar vervoer worden problemen zoals lawaai en slechte luchtkwaliteit opgelost, daalt het energieverbruik en vermindert de impact van het vervoer op het klimaat.

Uitbreiding van het elektrische vervoer over het water
Op de waterwegen van Göteborg varen al veerboten met een elektrische aandrijving, in de vorm van dieselelektrische motoren, maar deze verzorgen korte routes over de rivier. De veerboot van ElectriCity met Volvo Penta-aandrijving is de eerste volledig elektrische veerboot in de stad die langere routes met meerdere stops langs de rivier kan uitvoeren en uiteindelijk snelle oplaadmogelijkheden zal omvatten.

De opening van de route maakt deel uit van een plan voor de langere termijn om meer veerboten met schone energie te introduceren en een maritieme demozone te ontwikkelen. Overal ter wereld zijn er steden die zijn gebouwd rond waterwegen. Het uiteindelijke doel is de verbinding tussen duurzaam vervoer over de weg en over het water in een uniform verkeerssysteem.

De veerboot Älvsnabben 4 wordt door Volvo Penta omgebouwd tot een volledig elektrische aandrijving, in samenwerking met Styrsöbolaget, de exploitant van Västtrafik die onderdeel is van Transdev. Het werk omvat het verwijderen van de aandrijving met dieselmotoren en het vervangen daarvan door een elektrisch aandrijvingssysteem met accu's dat evenveel kracht levert als de verwijderde dieselmotor, maar dan met een aanzienlijk hoger maximaal koppel. Aanvankelijk wordt de veerboot 's nachts opgeladen via een ingebouwde genset die werkt op HVO.

Het huidige plan is dat de refit begin volgend jaar van start gaat en dat de veerboot eind 2020 de dienstregeling over de Göta gaat verzorgen.

"We ondersteunen volledig de ambitie van ElectriCity om Göteborg tot leven te brengen via een duurzame verbinding tussen alle bewoners van de stad", zo verklaart Björn Ingemanson, President van Volvo Penta. "Volvo Penta heeft een voordeel als het gaat om elektromobiliteit. We zijn onderdeel van de Volvo Group en hebben zo toegang tot de technologie en expertise van de jarenlange ontwikkeling voor elektrische bussen in Göteborg. Aspecten als veiligheid en efficiëntie staan hoog in ons vaandel. Nu streven we ernaar om deze toonaangevende technologie aan te passen voor gebruik in een maritieme omgeving, met alle voordelen van deze beproefde technologie in een nieuwe context."

Schoon. Efficiënt. Verbonden. Göteborg
loopt wereldwijd voorop als het gaat om het aanpakken van klimaat- en milieukwesties. De stad voert momenteel de ranglijst aan van de Global Destination Sustainability Index voor 2019. Lopende initiatieven zoals de elektrische veerdienst met Volvo Penta motor worden na verloop van tijd geïntegreerd in de duurzame transportinfrastructuur van Göteborg.

"Västtrafik streeft ernaar de CO2-uitstoot vóór 2035 met 90 procent te verminderen. Als we dit doel willen bereiken, is grootschalige elektrificatie van al onze stadsdiensten cruciaal. Dit ElectriCity-initiatief is een belangrijke stap in de goede richting en we kijken ernaar uit om de volledig elektrische Volvo Penta veerboot aan ons vervoerssysteem toe te voegen", zegt Camilla Holtet, directeur ontwikkeling bij Västtrafik.

Bekijk de film >

De partners die betrokken zijn bij ElectriCity zijn Volvo Group, de regio Västra Götaland, Västtrafik, de stad Göteborg, de Chalmers University of Technology, het Zweedse energieagentschap, het wetenschapspark Johanneberg, het wetenschapspark Lindholmen, Göteborg Energi, Älvstranden Utveckling, Ericsson, Keolis, Akademiska Hus en Chalmersfastigheter.

https://www.electricitygoteborg.se/

Download afbeelding met hoge resolutie>

Neem voor meer informatie contact op met:

Jennifer Humphrey
Brand, Communication & Marketing
AB Volvo Penta
Tel: int +46 (0) 31 323 30 55
Email: jennifer.humphrey@volvo.com

Gerelateerd nieuws